Swift onderzoekt de impact van Blockchain op de beurshandel

Nieuw wetenschappelijk onderzoek door het Swift Institute inventariseert wat de beurzen moeten en kunnen met de nieuwe technologie.
Het resulterende paper, getiteld ‘The Impact and Potential of Blockchain on the Securities Transaction Lifecycle’, is gebaseerd op interviews met en focusgroepen van mensen uit 75 organisaties die actief zijn in en rond de ‘post-trade processing’,  de verwerking van transacties op de beurzen. De auteurs, Alistair Milne, van Loughborough University’s School of Business and Economics, en Michael Mainelli van de Z/Yen Group, concluderen dat Blockchain de hele sector inderdaad kán transformeren – maar dat daarvoor wel nodig is dat alle beslissers op de hoogste niveaus zich daar met tijd en geld achter zetten. Er moeten ook nogal wat aanpassingen in de wet- en regelgeving komen, en op de korte termijn is er niet veel ‘winst’ door te behalen.
 
Het gedeelde gedistribueerde grootboek opent inderdaad de mogelijkheid om gevalideerde data in overeengekomen format effectief te delen, met cryptografisch beveiligde toegangs- en wijzigingsrechten. En deze technologie zou kunnen resulteren in een aanzienlijke vermindering van de kosten van de beurshandel-administratie, nu (wereldwijd) te schatten op ca. $40 miljard per jaar.  Maar het gevaar dreigt nu dat er irreële verwachtingen worden gewekt, dat een nieuwe technologie in staat zou zijn om alle processen in en tussen de spelers als bij toverslag te veranderen. Om echt baat te hebben bij de Blockchain zal de hele sector en haar processen grondige re-engineering nodig hebben. En dat zien de auteurs niet een-twee-drie gebeuren. 
 
The impact and potential of blockchain on the securities transaction lifecycle, door Michael Mainelli en Alistair Milne, Swift institute, Swift institute working paper no. 2015-007,
Voor wie op de hoogte wil blijven van Blockchain-ontwikkelingen én de Franse taal machtig is publiceert Finyear maandelijks de interessante nieuwsbrief The Chief Blockchain Officer. Naast ranstalige artikelen treft u daarin een overzicht van publicaties uit de hele wereld en meestal ook een of twee Engelstalige bijdragen.
Gerelateerde artikelen