Steeds minder melkveehouders met uitbreidingsplannen

Van de Nederlandse melkveehouders heeft 15,4% uitbreidingsplannen voor het bedrijf. Voor het vierde jaar op rij daalt dit percentage binnen de melkveesector. Ten opzichte van 2012 is het percentage zelfs meer dan gehalveerd. Het niveau opvolgers is in de afgelopen jaren vrijwel gestabiliseerd.

Dit blijkt uit de RundveeScanner 2016 van AgriDirect, de jaarlijkse inventarisatie onder Nederlandse melkveehouders.

Dalende tendens

Voor het vierde jaar op rij daalt het percentage melkveehouders met uitbreidingsplannen. Waar in 2012 nog 32,4% van de melkveehouders plannen had om het bedrijf uit te breiden, komt dit percentage dit jaar uit op minder dan de helft, 15,4%.

Percentage ‘stoppers’ bijna verdubbeld

In het afgelopen jaar is het percentage melkveehouders met beëindigingsplannen verdubbeld. Waar in 2015 1,4% plannen had om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen, geeft dit jaar 2,7% aan het bedrijf te willen beëindigen.
 
Ruim helft rekent op opvolger

Op 52,2% van de melkveebedrijven (met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder) rekent men op een opvolger. Bij 19,9% van de bedrijven staat de opvolger klaar om het stokje over te nemen en bij 32,3% is de opvolger zelfs reeds in de maatschap aanwezig.

Gerelateerde artikelen