‘Stabiele groei investeringen noodzakelijk voor kenniseconomie’

Met deze investeringen komt Nederland in 2030 op een investeringsniveau van drie procent van het bbp.

Universiteiten, ondernemers en onderzoekers, verenigd in de Kenniscoalitie, vragen het kabinet om de komende tien jaar de investeringen in onderzoek en innovatie jaarlijks te laten groeien met 300 tot 380 miljoen euro. Dit is volgens hen noodzakelijk om in Europa bij te blijven als competitieve kenniseconomie.

Landen als Denemarken en Duitsland investeren al jaren fors meer dan Nederland. Juist in deze coronacrisis is investeren belangrijk; ook omdat elke euro die er met publiek geld in wordt gestopt, verveelvoudigd wordt omdat het bedrijfsleven dan ook gaat investeren, aldus de Kenniscoalitie.

Met deze investeringen komt Nederland in 2030 op een investeringsniveau van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan onderzoek en innovatie. Alleen dan zal Nederland zich qua wetenschappelijke prestaties en innovatie op lange termijn kunnen blijven meten aan andere Europese landen, stellen de ondernemers en wetenschappers.

De coalitie bestaat uit onder meer onderzoeksinstituut TNO, de vereniging van universiteiten VSNU, de Vereniging Hogescholen (VH), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Gerelateerde artikelen