SRA: ‘Wacht met aangifte tot na de voorlopige aanslag’

Na de aangifte is het aanvragen van een voorlopige aanslag niet meer mogelijk.

Accountants en fiscalisten doen er goed aan om een aangifte namens klanten pas in te dienen als de Belastingdienst een voorlopige aanslag heeft verstuurd. Dat voorkomt dat bedrijven en belastingplichtigen maandenlang moeten wachten om een aanslag te corrigeren.

  • Wacht met een aangifte tot de Belastingdienst een voorlopige aanslag indient
  • Na een aangifte is het niet meer mogelijk om een voorlopige aanslag aan te vragen
  • Voorkomen moet worden dat er bijbetaald moet worden, inclusief hoge belastingrente

Dit advies komt van SRA. De Belastingdienst meldt op de website dat het niet mogelijk is om een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen als de aangifte al is ingediend. Deze regel is over het algemeen wel bekend, maar lijkt in de praktijk stringent te kunnen uitwerken, aldus SRA. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

“In verband hiermee lijkt het verstandig om de processen op uw kantoor zo in te richten dat de aangifte pas ingediend wordt als de voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangen is”, zo houdt SRA de aangesloten accountantskantoren voor. Dat is volgens SRA van belang omdat de belastingrente momenteel hoog is. Een te lage voorlopige aanslag kan leiden tot hoge rentebetalingen.

Naar aanleiding van de ontvangen geluiden heeft SRA aan de Belastingdienst gevraagd of het klopt dat geen voorlopige aanslag meer wordt opgelegd naar een aanleiding van een verzoek daartoe, als dit verzoek relatief snel gevolgd wordt door het indienen van de aangifte. In aanvulling daarop heeft SRA ook gevraagd hoe de Belastingdienst er dan voor kan zorgen dat er na het indienen van de aangifte snel een voorlopige aanslag wordt opgelegd. De Belastingdienst heeft nog geen reactie gegeven.

Trage fiscus leidt tot onterechte belastingrente

Gerelateerde artikelen