‘Splitsing EY zal accountancy sterker maken’

De focus komt volledig op de controle te liggen, stelt Engelse EY-voorzitter.

Het splitsen van accountancy en advies is juist goed voor de accountancy. Er komt geld meer beschikbaar voor controles, waardoor de kwaliteit ervan zal toenemen. Dit zei Hywel Ball in de Financial Times, voorzitter en managing partner van EY in Engeland. De splitsing zal hoe dan ook doorgaan, voorspelt hij.

Volgens Ball kunnen accountants zich volledig toeleggen op controlewerk in een omgeving die daar volledig voor is ingericht. "Op dit moment worden ze op allerlei manieren aangetrokken door de andere bedrijven", zei hij. Volgens hem wordt er nu van alle kanten getrokken aan accountants.

Ball stelde verder dat het idee voor de splitsing is ingegeven door het idee dat “audit gets what audit needs”. Eenmaal verlost van de adviseurs zouden de achterblijvers zich volgens de Britse voorzitter geïnspireerd voelen om nieuwe adviesdiensten te gaan opzetten. 

De bedoeling is om een deel van de adviestak naar de beurs te brengen, wat meer dan 11,5 miljard dollar moet opleveren. Daarnaast moet er nog eens ruim 18 miljard worden geleend. 

De splitsing zal de accountancy van EY voorzien van het nodige kapitaal, dat normaal gesproken naar de snelgroeiende adviestak zou gaan, vervolgt Ball. "In de nieuwe business zal accountancy de belangrijkste taak van sport zijn, dus zal die een veel sterkere stem hebben."

 

Gerelateerde artikelen