SOCIETAS UNIUS PERSONAE (SUP): uitnodiging om failliet te gaan?

De doelstelling van een voorstel voor een EU-richtlijn voor het gemakkelijker oprichten van éénmans-bv’s (de SUP) juichen we toe, maar pas op!, zeggen experts.
In April 2014 kwam de Europese Commissie in het kader van de veelomvattende plannen rond  corporate governance en het vennootschapsrecht ook met een voorstel voor een aparte richtlijn voor ‘single-member private companies with limited liability’ – de the Societas Unius Personae of SUP. 
 
Het uiteindelijk doel was en is, om het eenvoudiger te maken om overal in de EU bedrijfjes op te richten en daarmee de internationale handel te bevorderen en gebruik te maken van de mogelijkheden terzake van internet.
 
Dezer dagen worden de betreffende ideeën besproken in het Europees Parlement en in de Raad; reden waarom ook beroepsorganisaties als UEAPME, ACCA en BUSINESSEUROPE een conferentie organiseerden om meer bekendheid te geven aan het initiatief en om de voorlopige reacties uit het veld te proeven.
 
Die reacties waren algemeen positief, maar men wil voorkomen dat ‘omdat het kan’ jan en alleman maar begint met nauwelijks levensvatbare im- en exportzaakjes – om na een paar maanden alsnog failliet te gaan. Met alle gevolgen van dien voor de crediteuren.
 
Andere zorgen betroffen de vestigingsplaats en aanpalende BTW-problemen, de verificatie van de persoonsgegevens van de oprichters van dergelijke éénmanszaakjes, de (te) lage kapitaaleisen (minimaal 1 euro) en te lage wettelijke reserves. 
Aanzienlijk meer technisch commentaar op de SUP-voorstellen treft u op www.accaglobal.com/
Gerelateerde artikelen