SEC onderzoekt boekhouding IBM

De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt hoe IBM de omzet uit bepaalde transacties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland boekhoudkundig heeft verwerkt. Dat maakte het technologieconcern dinsdag bekend, zonder in detail te treden.

IBM zegt dat het in augustus van het onderzoek door de SEC op de hoogte is gesteld, en dat het volledig meewerkt. Het bedrijf bezorgde beleggers vorige week ook al een onaangename verrassing door met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar te komen.

In een verklaring stelde IBM dat het opstellen van de financiële resultaten ‘een strikt en gedisciplineerd proces’ is. Het bedrijf zei erop te vertrouwen dat de gepubliceerde cijfers kloppen en in lijn zijn met de geldende boekhoudregels.

IBM kondigde in een aparte verklaring aan dat het 4 miljard dollar extra beschikbaar stelt om eigen aandelen in te kopen. Dat bedrag komt bovenop de 2,4 miljard dollar die nog resteert uit een eerder inkoopprogramma. Als een bedrijf eigen aandelen opkoopt, stijgt de waarde van de stukken die in de handel blijven.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen