SEC Chief Accountant: pas op voor ‘scope creep’ met adviesdiensten

Het controlewerk gaat steeds beter, zegt Securities and Exchange Commission Chief Accountant James Schnurr, maar we zijn er nog niet. En die steeds groter wordende adviespraktijken – die zijn niet zonder risico.
"In het algemeen kunnen we vaststellen dat de kwaliteit van de audits stijgende is,” zegt Schnurr op Accountingtoday, “Maar het moet nog beter, en het is bittere noodzaak dat de kantoren dat beseffen en er voldoende aandacht aan blijven geven.”
Uit het feit dat er steeds vaker formele kritiek wordt uitgeoefend op de rapportage door grote en kleinere ondernemingen zou je al snel het idee krijgen dat de kwaliteit van de audits juist afneemt, maar dat is een misvatting volgens Schnurr. Eerder ligt dat aan het feit dat toezichthouders zoals de PCAOB steeds beter en effectiever worden in hun eigen controlewerk. 
 
Wel waarschuwt de SEC-accountant voor de opkomst en bloei van de consultancy-praktijken van de grote accountants. Het gevaar is levensgroot aanwezig, zegt hij, dat wat begint als een acceptabele adviesopdracht via ‘scope creep’ ineens verandert in vormen van verboden consultancy. 
 
“ Our message to the firms is that it’s very important for them to have systems in place to approve non-audit services. … I think there’s generally pretty good compliance there, but we do see from time to time where somebody has crossed the line."
 
Gerelateerde artikelen