Save the date: uitspraak Hoge Raad box 3 op 6 juni

Mogelijk grote gevolgen in aantocht voor het fiscale rechtsstelsel.

Volgende week donderdag – 6 juni –  doet de Hoge Raad om 11.00 uur uitspraak in vijf zaken over de heffing van inkomstenbelasting in box 3 na invoering van de Wet rechtsherstel Box 3.

Waar gaat het ook alweer over?

De uitspraak van de Hoge Raad geeft antwoord op de vraag of de Wet rechtsherstel box 3 bij bezitters van ander vermogen dan spaargeld nog steeds in strijd is met Europees recht. Wellicht komt er ook een uitspraak over  de invulling van het begrip werkelijk rendement.

Welk vonnis wordt verwacht?

Vorig jaar kwam advocaat-generaal Peter Wattel tot de conclusie dat de Wet rechtsherstel box 3 nog steeds het discriminatieverbod en het eigendomsrecht schendt bij bezitters van ander vermogen dan spaargeld. Een andere advocaat-generaal, Melvin Pauwels, trok in februari dezelfde conclusie.

Krijgen bezitters van ander vermogen dan spaargeld gelijk?

Niet altijd volgt de Hoge Raad het advies van advocaten-generaal. Gebeurt dat wel, dan zijn de gevolgen voor het fiscale rechtsstelsel groot. Met name als het werkelijke inkomen lager is dan het inkomen berekend volgens de Wet rechtsherstel box 3 en/of de Overbruggingswet box 3.

De uitspraak van de Hoge Raad is live te volgen via een livestream op de homepage van www.hogeraad.nl.

Hoogleraar Essers: succes hervorming box 3 is twijfelachtig

Gerelateerde artikelen