RVO informeert melkveehouders over vaststelling fosfaatrechten

Melkveehouders ontvangen deze maand van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een brief waarin wordt gevraagd de gegevens te controleren die van belang zijn voor vaststelling van de fosfaatrechten.

Een nieuw stelsel van fosfaatrechten voor melkvee is in voorbereiding. Melkveehouders die op 2 juli 2015 melkvee hadden en die op 1 januari 2017 een landbouwbedrijf hebben, hebben mogelijk recht op fosfaatrechten. RVO: “Op dit moment kunnen wij alleen de gegevens toelichten die nodig zijn voor de berekening van de hoeveelheid fosfaatrechten. Zodra het nieuwe stelsel in werking treedt, kunnen wij het aantal fosfaatrechten pas vaststellen. Naar verwachting gaat het stelsel in op 1 januari 2017.”

Gegevens bekijken en wijzigen

Melkveehouders kunnen vanaf 3 augustus hun gegevens bekijken. Als er volgens hen iets niet klopt, dan kunnen ze wijzigingen doorgeven aan RVO. Bij de vaststelling van de fosfaatrechten kunnen de reacties die voor 1 oktober zijn binnengekomen, worden meegenomen. Ook melkveehouders die geen brief van de RVO ontvangen, kunnen reageren.

Berekening fosfaatrechten

Voor het berekenen van de fosfaatrechten zijn onder andere de volgende gegevens van belang:
• aantal stuks melkvee per 2 juli 2015;
• melkproductie in 2015;
• gemiddeld aantal melkkoeien 2015;
• fosfaatruimte.

Onder het fosfaatplafond

Het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee heeft als doel dat de productie van fosfaat onder het fosfaatplafond komt en blijft. Vanaf het moment dat het stelsel in werking treedt, mag een melkveehouder niet meer fosfaat met melkvee produceren dan het aantal fosfaatrechten dat hij heeft. In het najaar behandelen de Eerste en Tweede Kamer het wetsvoorstel dat momenteel wordt voorbereid. Meer informatie over het nieuwe stelsel op: Fosfaatrechten.

Gerelateerde artikelen