RSW Accountants + Adviseurs: ‘Op pole door samenwerking’

Op pole position, altijd: sámen met de klant. Daarom won RSW Accountants + Adviseurs de Exact Cloud Award voor Samenwerking.

De zeskoppige jury was unaniem in haar oordeel. Als er één kantoor is dat de Cloud Award voor Samenwerking verdient, dan is het wel RSW Accountants + Adviseurs. Omdat RSW de klant echt op de eerste plek zet. En daarbij vormt 100% real-time informatie hét gespreksonderwerp. “Relevant en persoonlijk communiceren in klare taal. Geweldig”, aldus die jury.

Register accountant en partner bij RSW Frans Razenberg (56, foto): “We zijn al een tijd bezig om die nauwe samenwerking met onze klanten te verwezenlijken en steeds verder uit te bouwen, te verfijnen. Dat staat bij ons hoog in het vaandel. Dus eigenlijk komt deze Award niet helemaal onverwachts… Twee jaar geleden hebben wij onze kernwaarden herzien. Constructief, duidelijk en flexibel, daar gaan we voor. En de veranderende rol van de accountant? Die zien wij als kans, zeker niet als bedreiging.”

Loonadministratie
Heldere afspraken, duidelijk communiceren. Dat stellen klanten op prijs. Omdat alle gegevens in de systemen zijn opgenomen, alles al is geboekt, is het maken van cijfers voor RSW Accountants + Adviseurs niet zo moeilijk. Jaarverslagen kunnen binnen een dag klaar zijn. Het kantoor werkt voor klanten in het MKB, van klein tot middelgroot. Naast het MKB heeft RSW ook een aantal grote klanten, zoals bedrijven tot 500 medewerkers, in haar cliënten-portefeuille. “Daar doen we bijvoorbeeld de loonadministratie voor,” zegt Razenberg. “Maar over het algemeen tellen de MKB-bedrijven waarvoor wij werken tussen de vijf en vijftig medewerkers.”

Zestig vrouwen en mannen runnen RSW. Met het hoofdkantoor in Helmond richten Razenberg en zijn collega’s zich vooral op het Brabantse MKB, maar als klanten een overname doen buiten die provincie biedt RSW ook daar fiscale en administratieve ruggensteun. Tot aan de randstad toe.

Helder communiceren
De ‘klare taal’ waar de jury over rept? Frans Razenberg lacht: “Ik denk dat daarmee onze helderheid van communiceren wordt bedoeld. Wij kennen maar weinig lagen. Als kantoor spreken wij de taal van onze klanten. En we durven ‘nee’ te zeggen. Bijvoorbeeld als iets zou dreigen te botsen met wet- en regelgeving. ‘Wat je nu gaat doen, is niet verstandig’. Zonder wrijving met de klant, maar er dan op wijzen dat korte termijn besluiten vaak minder verstandig zijn dan die strategie voor lange termijn.”

Ook kenmerkend voor RSW Accountants + Adviseurs: geen ‘memo-cultuur’ en weinig adviesnotities. En op het gebied van ICT? “Wij werken met Exact, VisionPlanner, Nmbrs en nu ook met Unit4. De Award is voor het kantoor een extra motivatie om verder te gaan op de door ons ingeslagen weg.”

Bevlogenheid
De jury roemde ook de bevlogenheid onder de zestig medewerkers van RSW. ‘Dashboards gebruiken om relevante gesprekken met klanten te voeren. En dat met ongelooflijk enthousiasme en vol trots voor het vak. RSW zet samenwerking met klanten echt op nummer 1. De 100% real-time informatie vormt het gespreksonderwerp. Relevant en persoonlijk. En communicatie in klare taal. RSW is de dik verdiende winnaar.’ Aldus het juichende juryrapport.

Partner Frans Razenberg windt er geen doekjes om: zijn kantoor gaat deze Award verzilveren: “Zo’n samenwerkingsprijs spreekt aan, zeker ook bij jongeren. En net als anderen in deze branche ondervinden ook wij de nodige problemen om talent aan te trekken. De arbeidsmarkt voor accountants is krap, heel erg krap. Met name vacatures voor de audit- en controlepraktijk zijn moeilijk te vervullen. Experts op dat gebied die bij één van de grote kantoren werken, worden daar meestal na een jaar of zes partner. Of ze stromen na die tijd het bedrijfsleven in. Maar wij kennen een bonus; bij ons heerst geen overwerkcultuur, dat willen we simpelweg niet. Een uitgekiende privé-werk balans, dát maakt medewerkers gelukkig. En natuurlijk ultiem samenwerken met de klant!” 

Gerelateerde artikelen