Administratie mkb-bedrijven geen puinhoop

Dat honderden Nederlandse bedrijven afgelopen jaren geen goedkeurende verklaring van hun accountant kregen, betekent niet dat mkb-bedrijven op grote schaal een financiële puinhoop van hun verslagen maken.

Het FD schreef maandag dat accountants honderden Nederlandse bedrijven geen goedkeurende verklaring gegeven de afgelopen jaren. Onder deze bedrijven bevinden zich zowel MKB-bedrijven als grotere ondernemingen, zoals installateur Breman dat een jaarlijkse omzet heeft van 223 miljoen euro.

Volgens fiscaal jurist Jan van Loo leeft er binnen de beroepsgroep ook angst voor torenhoge claims en sancties van de Autoriteit Financiële Markten.

“Want als er na goedkeuring toch een lijk uit de kast komt zeilen, zijn de poppen aan het dansen”, aldus Van Loo. “Uit de praktijk weet ik dat zelfs registeraccountants om die reden voor de eer bedanken en een stapje lager gaan. Bijvoorbeeld een administratiekantoor opstarten. Zo dragen ze minder verantwoordelijkheid, maar kunnen tegelijkertijd wel veel zorgelozer hun rekeningen uitsturen.”

Ontbreken controles
Uit het onderzoek van het FD en databedrijf Company.info.blijkt dat van ruim 4400 bedrijven met vijftig of meer werknemers, er ruim honderd te maken kregen met ‘geen goedgekeurde accountantsverklaring’. Meest genoemde reden: de gecontroleerde bedrijven hadden hun interne beheersing niet op orde. Dan kan het gaan om een niet goed functionerend ICT-systeem of het ontbreken van de juiste controles op goederen- en geldstromen binnen een bedrijf.

Het gaat er bij fiscalist Van Loo niet in dat financieel wanbeheer het mkb teistert. “Angsthazerij onder boekhouders, voor claims. Zo schat ik het eerder in.. Aan de ene kant is die extreme voorzichtigheid wel begrijpelijk. Vanwege boetes en imagoschade. Maar aan de andere kant moeten accountants er ook voor waken dat ze bedrijven op deze wijze stigmatiseren.”

Familiebedrijf
Juist bij dat laatste zet voorzitter Martin Hermans van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) vraagtekens. Een jaarrekening zonder accountantsoordeel biedt financiers, klanten en toeleveranciers weinig zekerheid. En een afkeurende verklaring is nóg negatiever, maar wordt in Nederland zelden afgegeven. 

“Dan lees ik in het FD van een pluimveeslachter die al vijftien jaar zo’n goedgekeurde verklaring moet ontberen. Maar het bedrijf heeft er overduidelijk weinig last van, bestaat immers nog steeds! De gevolgen zijn blijkbaar niet erg ingrijpend. Misschien een familiebedrijf, waarbij  commissarissen, aandeelhouders en directie allemaal dezelfde achternaam dragen?”

Uit voegen gegroeid
Accountant Jan Mensen uit Almelo benadrukt dat geen goedgekeurde verklaring ook kan betekenen dat een bedrijf afgelopen jaren uit zijn voegen is gegroeid. Waarbij de interne organisatie niet is meegegaan. “En daarop moeten wij, accountants, toch kunnen steunen. Ontbreekt het aan zo’n goede, interne organisatie dan is ‘geen goedgekeurde verklaring’ als oordeel over de jaarrekening al snel het gevolg. Maar het betekent geenszins automatisch dat bij een bedrijf sprake is van financieel wanbeheer.”  

Gerelateerde artikelen