Recordboete KPMG kan nog een heel naar staartje krijgen

Positie Stephanie Hottenhuis mogelijk in het geding in nasleep examenfraude.

Uit het boetebesluit van de Amerikaanse toezichthouder PCAOB Public Company Accounting Oversight Board) blijkt hoe KPMG geprobeerd heeft de honderden gevallen van examenfraude te verbergen. Dit is voor de PCAOB de reden om KPMG een boete op te leggen van 25 miljoen dollar, plus een persoonlijke boete van150.000 dollar voor Marc Hogeboom, het voormalige hoofd van KPMG in Nederland. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

  • Mogelijk blijft het niet bij alleen de boete van 25 miljoen van de Amerikaanse toezichthouder voor KPMG wegens examenfraude
  • De positie van CEO Stephanie Hottenhuis staat mogelijk op de tocht
  • De tuchtkamer kan overgaan tot vervolging van sjoemelende accountants
  • Wegens een vertrouwensbreuk kan een deel van controlewerk overgaan naar de Rijksaccountantsdienst.

Het FD vraagt zich af of er nog meer koppen zullen rollen bij KPMG. De krant wijst naar Stephanie Hottenhuis, thans CEO. Onder haar leiding heeft KPMG tot vijf keer toe de PCAOB verkeerd, laat of onvolledig geïnformeerd tijdens het lopende onderzoek. Volgens het FD heeft ze een half jaar gewacht voordat ze de examenfraude meldde bij de PCAOB. 

Bernard Wientjes, president-commissaris bij KPMG en voormalig VNO-NCW-voorman, zegt in de krant “dat er geen seconde twijfel is aan Hottenhuis en de manier waarop ze heeft geopereerd in dit dossier”.

Ook vraagt het FD zich af of de honderden sjoemelende medewerkers van KPMG en andere accoutantskantoren nog meer straf zullen krijgen. Er zijn al straffen uitgedeeld, variërend van een waarschuwing tot een geldstraf. Een onbekend aantal is ontslagen. Mogelijk gaat ook de tuchtrechter zich er nog mee bemoeien. Dat kan echter alleen als namen en rugnummers van sjoemelede accountants bekend worden. NBA is daarover in gesprek is met de betrokken kantoren, aldus het FD. 

(tekst loopt door onder het blok)

Vrees dat klanten zullen afhaken is er niet, volgens het FD. Bedrijven zijn allang blij als ze een externe accountant hebben voor de boekencontroles. Een groter gevaar is volgens de krant de “achterblijvende kwaliteit van de bedrijfscultuur en het leiderschap binnen KPMG”. De krant wijst erop dat dit de twee belangrijkste redenen voor medewerkers kom hun heil elders te zoeken. 

Nog groter is het gevaar dat de examenfraude het vertrouwen in de accountant ondermijnt. “De nutsfunctie van accountants – zorgen voor vertrouwen in het maatschappelijk verkeer – is tegenwoordig belegd op een plek die gedreven wordt door geld, en die financiële prikkel is uit de hand gelopen.”, zo citeert het FD Han Mesters, sectoreconoom bij ABN Amro.

“Het lijkt me niet ondenkbaar dat er stemmen op zullen gaan om van de accountantscontrole van grote beursbedrijven ook weer een overheidsdienst te maken.” Mesters verwijst naar de Rijksaccountantsdienst, die dat tot 1990 deed.

 

Gerelateerde artikelen