Waakhond US eist extra onderzoek examenfraude accountants NL

Nederlandse kantoren moeten ook de periode van 2023 onderzoeken.

De Amerikaanse toezichthouder voor accountants, de PCAOB, wil dat Nederlandse accountantskantoren extra onderzoek doen naar examenfraude door hun medewerkers. De Public Company Accounting Oversight Board trekt bij dit verzoek samen op met de AFM. Nog niet eerder bemoeide de Amerikaanse waakhond zich met toezicht op Nederlandse accountantskantoren.

De PCAOB houdt zich het recht voor om buitenlandse accountantskantoren aanwijzingen te geven, zodra die bedrijven controleren die onderdeel uitmaken van bedrijven met een Amerikaanse beursnotering. Nederlandse accountantskantoren kunnen daardoor ook eventueel boetes opgelegd krijgen vanuit de VS. De PCAOB heeft al wel boetes opgelegd aan accountantskantoren in andere landen buiten de VS, zoals Australië, UK en China.

De zes grootste accountantskantoren in ons land deden al onderzoek naar examenfraude over de periode 2017-2022. Accountants zouden antwoorden op meerkeuzetoetsen onderling uitwisselen. Het zou gaan om examens die accountants aflegden in het kader van de verplichte permanente educatie. Maar de Amerikanen willen dat ze ook 2023 meenemen, vertellen bronnen aan het FD.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

 

De AFM heeft eerder gedreigd met ingrijpen als de accountantskantoren er niet in slagen om het laakbare gedrag van hun medewerker de kop in te drukken. De onderzoeken naar examenfraude kostte bestuurders bij KPMG en Deloitte reeds de kop. Directeur Marc Hogeboom en RvC-voorzitter Roger van Boxtel stapten op bij KPMG. Meer dan vijfhonderd medewerkers zouden bij de fraude betrokken zijn. Directeur Rob Bergmans van Deloitte volgde hun voorbeeld. De resulltaten van onderzoeken naar examenfraude bij EY, PwC, Mazars en BDO zijn nog niet bekend.

Het probleem van examenfraude door accountants speelt niet alleen in Nederland, maar teistert ook de VS zelf. Financieel toezichthouder SEC gaf EY in 2022 een boete van bijna 100 miljoen dollar hiervoor. 

Gerelateerde artikelen