Ook examenfraude ontdekt bij Mazars

Commissaris doet onderzoek na de melding van twee gevallen.

Bij de Nederlandse tak van Mazars zijn in het afgelopen boekjaar twee meldingen van klokkenluiders binnengekomen over mogelijke examenfraude. Dat schrijft het kantoor in zijn maandag gepubliceerde jaarverslag. Een van de commissarissen van Mazars leidt het onderzoek naar de fraude.

Hierover schrijft het FD. Mazars is het derde accountantskantoor in Nederland waar sprake is van accountants die sjoemelden met antwoorden bij examens. Examenfraude bij Nederlandse kantoren werd voor het eerst ontdekt bij KPMG, in het najaar van 2022. 

Directeur Marc Hogeboom en RvC-voorzitter Roger van Boxtel stapten op bij KPMG. Meer dan vijfhonderd medewerkers zouden bij de fraude betrokken zijn. Een jaar later werd examenfraude ontdekt bij Deloitte. Directeur Rob Bergmans stapte daarna op. 

Bij Mazars liep al een onderzoek naar examenfraude, op aandringen van toezichthouder AFM. De hele top zes van de accountancy in Nederland is toen verzocht een intern onderzoek te openen. In februari drong de Amerikaanse accountantswaakhond PCAOB aan op extra onderzoek door de Nederlandse kantoren. Ook het jaar 2023 moest worden onderzocht op examenfraude.

Mazars stelt dat ‘zonder twijfel misdragingen in examens niet stroken met de waarden van Mazars en de integriteit van haar professionals’. Het onderzoek is nog niet afgerond, al zegt Mazars in het jaarverslag dat dit begin 2024 moest lukken. 

Bij EY, PwC en BDO loopt nog onderzoek naar examenfraude. Het onderzoek richt zich m et name op de tweejaarlijkse kennistoets van beroepsorganisatie NBA, verplicht sinds 2014. 

 

Gerelateerde artikelen