Rechter in Miami: Bitcoin is geen geld

En bitcoins kunnen dus ook niet witgewassen worden...
In een zaak die nauwgezet gevold werd door zowel tech-bedrijven als financiële instellingen heeft Miami-Dade Circuit Court rechter Teresa Mary Pooler geoordeeld, dat de aanklacht tegen een man die bereid bleek aan undercover agenten  illegaal virtuele valuta te verkopen, moet vervallen – omdat de bitcoins in kwestie volgens haar geen echt ‘materieel geld’ zijn. Ze kunnen niet onder een matras verstopt worden, zoals papiergeld of goud, en als valuta staat er geen bank of overheid achter. 
 
Ene Michell Espinoza werd gearresteerd toen hij voor $ 1500 aan bitcoins verkocht aan agenten die zeiden daarmee creditcardgegevens te willen kopen op het dark web. 
In de uitspraak, liefst 8 pagina’s lang, zegt Pooler dat er nog heel wat moet gebeuren voordat bitcoin echt geld genoemd kan worden. Bovendien, zo stelt zij, is de wet (in Florida) veel te vaag op dit punt, zelfs al is het per definitie illegaal om deel te nemen aan een transactie met het doel illegale activiteiten mogelijk te maken.
 
Een van de gevolgen van de gestegen populariteit van de bitcoin is, dat de virtuele munt veel en graag gebruikt wordt in het illegale circuit, bijvoorbeeld om zwart of crimineel geld wit te wassen. De Fed kloeg al in 2014, dat zij feitelijk geen toezicht kan houden op de bitcoin-economie, omdat deze zich buiten het bancaire systeem ontwikkelt.
 
Gerelateerde artikelen