Real Time Payments
Banken zullen tegen 2020 43% van het huidige retail-betalingsverkeer kwijt raken, zo berekent Accenture.
Onmiddellijke real-time betaalsystemen groeien over de hele wereld als kool, gestimuleerd door de vraag van consumenten én winkeliers naar snellere, gemakkelijkere en goedkopere afrekenmethoden dan de huidige contante, pin of credit card betalingen. Hetzelfde geldt voor de e-commerce, natuurlijk ( denk aan Paypal). Banken én winkeliers moeten daarmee om leren gaan – de traditionele manieren van betalen zullen niet lang meer op kunnen tegen de concurrentie.
Steeds meer Nederlandse banken verstrekken dan ook nu al betaalpassen of apps voor mobiele telefoons, waarmee in elk geval kleine bedragen contactloos betaald kunnen worden, dus zonder een betaalpas in de betaalautomaat te steken. Bij bedragen tot en met € 25,- is ook geen pincode meer nodig.
De eerste driver van de beweging naar snel en gemakkelijk betalen kwam van de toezichthouders, die de noodzaak van economische groei en klantvriendelijkheid combineerden; maar nu zijn de banken zelf met een inhaalslag begonnen, stelt Accenture in een nieuw rapport over ‘immediate payment systems’.
Een van de problemen die op dit moment het landschap van ‘instant payment solutions’ compliceren is de spraakverwarring eromheen en de veelheid van oplossingen die op alle continenten wordt ontwikkeld en aangeboden.
In de Executive guide to immediate/real-time payments beschrijft Accenture de achterliggende technologie, de toepassingsmogelijkheden en de ontwikkelingen in allerlei landen, waaronder ons eigen land.
In mei 2015 kondigden de Nederlandse banken aan dat en hoe zij in of voor 2019 ‘instant payments’ gaan faciliteren. De doelstelling is, dat elke betaling binnen 5 seconden afgeboekt en overgemaakt zal zijn. De ontwikkeling van het systeem wordt begeleid door de Dutch Payments Association, ofwel Betaalvereniging Nederland, die op de site meer ins en outs van en over de nieuwe betaalmethoden biedt.
Update: Android Pay beschikbaar in het UK
Vandaag gaat Google’s Android Pay van start in het Verenigd Kinkrijk, waarmee dat land het eerste is buiten de VS waar consumenten via android-mobieltjes contactloos ’tap & go’ kunnen betalen. De service ondersteunt betalingen via MasterCard en Visa via de Bank of Scotland, First Direct, Halifax, HSBC, Lloyds Bank, M&S Bank, MBNA en de Nationwide Building Society.