PZO tegen minimum tarief zzp’ers

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) laat weten geen voorstander te zijn van een minimum tarief van zzp’ers. Volgens PZO zou het invoeren van een minimum tarief het ondernemerschap om zeep helpen.

Het tarief van de zzp’er speelt in de kwestie rond de Wet DBA, maar ook bij de vraagstukken over arbeidsongeschiktheid en pensioen. Er zijn partijen die vinden dat er een minimum tarief moet worden vastgesteld, het liefst vastgelegd in een CAO. De gedachte is dat zzp’ers met een minimum tarief geld opzij kunnen zetten voor inkomensvoorzieningen, zoals arbeidsongeschiktheid en pensioen. PZO vindt dat een minimum tarief een goed, eerlijk tarief in de weg staat. 

PZO: “Een onderneming is ‘een op winst gerichte organisatie die bereid is de risico’s van haar activiteiten te aanvaarden’. De prijs van het product van de zelfstandig ondernemer is een essentieel mechanisme om dit product te vermarkten. De kostprijs is de basis. Het uiteindelijke tarief hangt o.a. af van de doelgroep, toegevoegde waarde, kortingen en opslagen. Als je aan dit essentiële marktmechanisme komt dan help je het ondernemerschap om zeep. Het fenomeen vraag en aanbod werkt dan niet meer. Klanten zullen namelijk nooit meer willen betalen dan deze minimumprijs.”

Gerelateerde artikelen