PwC: Stijgende verhuurderheffing meenemen bij inschatting kasstromen

Woningcorporaties doen er goed aan bij de inschatting van de toekomstige kasstromen de stijgende verhuurderheffing volgend uit de Rijksbegroting 2016 mee te nemen. ‘Op die manier kunnen ze de ontwikkeling rondom de heffing op een duidelijke manier vertalen naar de bedrijfswaarde en de marktwaarde’, zegt PwC-expert Gijsbert Turkenburg.

Turkenburg reageert hiermee op de plannen van het kabinet, zoals die in de laatste Miljoenennota zijn verwoord. De overheid verwacht in 2016 een bedrag van 1,59 miljard euro aan verhuurderheffing. Dat is meer dan oorspronkelijk begroot. In 2016 wijzigt de overheid daarom het tarief van de heffing naar 0,491 procent van de WOZ-waarde van de woningen waarover een verhuurder heffing moet betalen. In 2015 was dat 0,449 procent.

Het kabinet wil de opbrengsten uit de verhuurderheffing verhogen en de stijgende aanspraken op de huurtoeslag uiteindelijk doorberekenen aan de woningcorporaties via de heffing. Dit betekent dat de overheid in 2018 zo’n 2,5 miljard euro aan verhuurderheffing ophaalt bij corporaties. Gezien de verwachting van de benodigde huurtoeslag zal dit de jaren erna verder oplopen.

 

(PwC)

Gerelateerde artikelen