PwC staakt voor miljoenen aan advieswerk in de VS

Een antwoord op de vraag naar onafhankelijkheid van de accountant.

PwC gaat voor tientallen miljoenen dollars aan advieswerk stoppen voor Amerikaanse controlecliënten. Dit om het risico op belangenconflicten te vermijden. Zelfs advieswerk dat is toegestaan volgens de Amerikaanse regelgeving, wordt in een aantal gevallen gestaakt, zo meldt de Financial Times. Het gaat om een grote herziening van PwC van de controlewerkzaamheden.

De stap lijkt op een initiatief in Engeland van vier jaar geleden, toen een aantal van de Big Four aankondigden te stoppen van het aanbieden van advieswerk aan controleklanten. Dit past in een debat over de manier waarop accountantskantoren onafhankelijk kunnen blijven van de bedrijven die zij controleren. In Engeland zijn accountantskantoren betrokken bij een keur aan boekhoudschandalen. De toezichthouder daar wil dat accountants zich onafhankelijker opstellen van de adviestakken van hun organisaties. In Duitsland siddert de sector nog na van het Wirecard-schandaal. En wereldwijd hield de accountancy de adem in toen EY probeerde om de adviestak af te splitsen van de controlewerkzaamheden. 

PwC heeft nu in de VS een pak aan hervormingen ingevoerd, waaronder bepalingen over het terugvorderen van de beloning van bestuurders en transparantie als het gaat om belangenconflicten. PwC VS voert volgend jaar ook nieuwe controleprocedures in om fraude beter te kunnen ontdekken en om het risico op een faillissement beter te herkennen. 

Lees ook: Internationale controleteams worstelen met kwaliteit

 

Gerelateerde artikelen