Internationale controleteams worstelen met kwaliteit

Meer fouten van buitenlandse accountants bij controle beursfondsen VS.

EY- accountants buiten de VS die buitenlandse onderdelen controleren van bedrijven met een Amerikaanse beursnotering, zijn de afgelopen paar jaar slechter gaan presteren. In 38 procent van hun controlewerk zitten fouten, zo ontdekte de Amerikaanse toezichthouders PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board).

Dat is een stuk slechter dan bij een vergelijkbare inspectie in 2021, toen de buitenlandse EY-accountants in 21 procent van het controlewerk fouten maakten. Bij de Amerikaanse waakhond leven grote zorgen over de controlekwaliteit van buitenlandse accountants die deelnemen aan de controle van beursbedrijven in de VS.

De Zweedse tak van EY kreeg een veeg uit de pan, nadat de waakhond had geconstateerd dat er op grote schaal verkeerde informatie was gebruikt voor de controles van bedrijven met een Amerikaanse beursnotering. 

De PCAOB, de Amerikaanse waakhond voor accountants, heeft de bevoegdheid om elke accountant in het buitenland te inspecteren zodra die bijdraagt aan de controle van een beursgenoteerd bedrijf in de VS. Bij de toezichthouder is al langer bekend dat controlewerk van buitenlandse accountants slechter is dan die van Amerikaanse collega’s. Het foutenfestival doet zich voor in alle werelddelen, buiten Noord-Amerika.

Volgens de PCAOB gaat het probleem verder dan alleen EY. Onlangs werd controlewerk door PwC afgekeurd door de PCAOB, eveneens vanwege gebrekkig werk van de buitenlandse accountants. 

Volgens de waakhond heeft de covid-pandemie de controlekwaliteit van internationale beursbedrijven bemoeilijkt. Controles verliepen noodgedwongen op afstand. Daarnaast worstelen accountantskantoren met het aantrekken van talent, waardoor het moeilijk is om goede controleteams samen te stellen. 

Maar PCAOB-voorzitter Erica Williams vindt dat geen excuus meer voor de matige kwaliteit van EY-accountants buiten de VS. "Deze factoren zijn niet meer nieuw en niemand zou verbaasd moeten zijn door de uitdagingen die ze met zich meebrengen."

Wellicht valt het eindoordeel van de PCAOB nog iets milder uit. De geconstateerde fouten van de buitenlandse accountants moeten nog worden besproken met EY. Naar aanleiding daarvan zijn verbeteringen nog mogelijk. 
 

Gerelateerde artikelen