Pensioen- en lijfrenteaanspraken mogen slechts gedeeltelijk (conserverend) worden belast bij emigratie

De conserverende aanslag die was opgelegd vanwege een emigratie naar Frankrijk is voor de daarin opgenomen pensioen- en lijfrenteaanspraken gedeeltelijk onterecht, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Met het opleggen van de conserverende aanslag trekt Nederland belastingheffing over deze aanspraken naar zich toe terwijl een deel daarvan alleen door Frankrijk mag worden belast, op basis van het belastingverdrag. Dat is in strijd met de zogeheten goede verdragstrouw. Op basis van deze uitspraak kan de Rechtbank de conserverende aanslag verlagen, zo meldt PwC.

Het gaat concreet om pensioenaanspraken en bijdragen voor een pensioenregeling die tot 15 juli 2009 onbelast zijn gebleven. Daarnaast gaat het om premies voor lijfrenteaanspraken die zijn betaald voor 1 januari 1992 en premies die zijn betaald tussen 1 januari 2001 en 15 juli 2009. De conserverende aanslag is een aanslag die niet direct hoeft te worden betaald, maar (in dit geval) pas wordt ingevorderd bij het uitkeren van de pensioen- en lijfrenteaanspraken.

Gerelateerde artikelen