PwC draait diversiteitsbeleid VS terug

Gevolg van druk van actiegroepen en uitspraak van het hooggerechtshof

PwC heeft in de VS een aantal van haar diversiteitsdoelstellingen laten vallen. Bepaalde studiebeurzen voor minderheden zijn opengesteld voor blanke Amerikanen. Dit na druk van rechtse activisten en een uitspraak van het Hooggerechtshof tegen positieve discriminatie.

Dit meldt de Financial Times. PwC, dat in de VS 46.000 mensen in dienst heeft, zegt dat het voortaan strikt omgaat met diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit. Het bedrijf laat raciale criteria varen die de deelname bepalen aan een stageprogramma voor studenten en voor beurzen die kandidaten helpen om zich voor te bereiden op accountantsexamens.

Dit waren twee initiatieven die PwC ooit had genomen om de diversiteit van het werknemersbestand van het bedrijf te vergroten. Verder sneuvelt de belofte geschrapt om veertig procent van het inkoopbudget uit te geven aan leveranciers die tot minderheden behoren. 

De maatregelen zijn een reactie op een uitspraak in juni van het Amerikaanse Supreme Court (hooggerechtshof). Die keurde toelating tot universiteiten op basis van etniciteit af. Juristen in de VS leiden hieruit af dat etniciteit geen rol meer mag spelen bij het beoordelen van sollicitanten. 

In haar DEI-rapport (diversity equity and inclusion) verwijst PwC naar de uitspraak van het Supreme Court en noemt die een van de uitdagingen voor vooruitgang in 2023, samen met economische onzekerheid en sociale onrust. Uit het DEI-rapport blijkt dat 55 procent van PwC’s personeelsbestand blank is. Ruim een derde is zwart of latino.

“We hebben nagedacht over de uitspraak van het Supreme Court en zijn zorgvuldigheid geweest om onze toewijding aan diversiteit te bevorderen op een manier die volledig in overeenstemming is met het veranderende juridische landschap”, aldus het rapport. De toon in het rapport is aangepast, want PwC spreekt niet meer over doelen als het gaat om diversiteit, maar over aspiratie. Een gids over diversiteitsstatistieken is verwijderd

PwC was vorig jaar het doelwit van America First Legal. De actiegroep stelt dat inspanningen op het gebied van diversiteit in het bedrijfsleven blanke werknemers discrimineren. AFL trok de legitimiteit in twijfel van de stage- en beursprogramma's en de doelstellingen voor leveranciers van PwC en vroeg de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission om onderzoek te doen.

 

 

Gerelateerde artikelen