Programmeerfoutje: $46 miljoen belasting onterecht teruggestort

Alleen dankzij een klokkenluider ontdekte de Amerikaanse Treasury Inspector General for Tax Administration dat een kleine programmeerslordigheid en onachtzaamheid in het controleren van aangiften in 2013 zorgden voor onterechte teruggaven ter waarde van tenminste 46 miljoen dollar.
In een recent rapport valt te lezen hoe TIGTA ontdekte dat door een simpele programmeerfout ruim 13.000 aangiften voor fiscaal jaar 2013 resulteerden in onterechte terugstortingen. Dat foutje moet snel verholpen worden, want over 5 jaar gemeten kan die ene regel ruim $135 miljoen verlies aan belastinginkomsten opleveren, waarschuwt de inspectie. 
 
TIGTA ontdekte ook dat in datzelfde jaar 4000 aangiften afgesloten werden, die weliswaar geselecteerd waren voor nadere inspectie – maar nergens was te achterhalen of die inpectie ook inderdaad had plaatsgevonden.
Die 4000 alleen al leidden tot onterechte teruggave van ruim $19 miljoen dollar.
 
Het rapport van TIGTA is het resultaat van een onderzoek, aangezwengeld door een anonieme klokkenluider binnen de IRS die de inspectie wees op de programmeerfout én op de slordige afhandeling. 
 
Gerelateerde artikelen