Professor Tjeu Blommaert overleden

Helaas heeft ons het zeer trieste nieuws bereikt dat prof. dr. Tjeu Blommaert (1955) op 28 september 2016 is overleden. Hij was al enige tijd ziek.

Vele financials zullen Blommaert kennen als inspirerend docent en spreker van honderden masterclasses en seminars. 

Na een onderwijscarrière bij diverse hbo-instellingen begon hij in 1985 aan de Universiteit Maastricht (toen nog Rijksuniversiteit Limburg) als universitair docent bij de capaciteitsgroep Bedrijfseconomie. Hij zette daar het onderwijs van financiële informatiesystemen en management accounting op poten. In 1997 volgde de benoeming tot hoogleraar Bedrijfseconomie, in het bijzonder Management Accounting. 

Blommaert was naast zijn academische activiteiten – waar hij zich vol passie in stortte – ook actief in de praktijk. Zo werkte hij van 2000 tot 2004 als CFO bij het aan de Duitse effectenbeurs genoteerde Teleplan International. Daarnaast was hij ook een veelgevraagd adviseur van verschillende Raden van Bestuur. 

Vanuit zijn eigen trainings- en adviesbureau Blommaert Enterprise gaf hij, vaak samen met zijn collega Stephan van den Broek, inspirerende masterclasses, waaronder de Best in Finance opleidingen. Voor Alex van Groningen verzorgde hij o.a. de masterclass risicomanagement (zijn visie op dit vakgebied leest u in dit zeer goed ontvangen interview uit 2012). 

Wat Tjeu Blommaert zo inspirerend maakte was de combinatie van theorie en praktijk; hij wist zijn verhalen altijd te voorzien van aansprekende praktijkvoorbeelden. Ook zijn enorme passie voor zijn vakgebied spatte er in al zijn optredens vanaf. 

Blommaert schreef vele boeken over bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie. In 2014 schreef hij samen met Stephan van den Broek een boek over vertrouwen als een bron van winst. Hierover verzorgde hij tevens een keynote speech op het Jaarcongres Controlling 2015. Afgelopen zomer verscheen zijn laatste boek ‘Management in Singularity' (samen met co-auteurs Stephan van den Broek en Erik Kolthof). Over dit boek – dat al snel in de toplijst van managementboek.nl terecht kwam – interviewde FM.nl hem nog begin juni van dit jaar. 

Wij wensen Tjeu’s familie, vrienden en collega’s heel veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies. In de verschillende finance communities die wij bij Alex van Groningen ondersteunen zal hij zonder twijfel enorm gemist worden. 

Gerelateerde artikelen