President Rekenkamer: hoor niets van accountants over publieke sector

De accountancysector moet meer van zich laten horen over de verbetering van de controle en verantwoording  van publiek geld. Dat vindt Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer .

In het PwC Magazine Spotlight stelt Visser dat we in de maatschappij te weinig zicht hebben op de besteding en verantwoording van publieke uitgaven. De accountancysector heeft een belangrijke rol, maar blijft stil.

Visser: “Ik verwacht een heleboel meer vanuit de accountancysector. Van het 320 miljard publiek geld dat we elk jaar uitgeven in dit land gaat bijna alles langs de openbare accountant. We hebben maar een kleine Rekenkamer in Nederland, wij vertrouwen op het functioneren van de accountancy in de publieke sector. En welke accountant heb ik over dit thema gehoord? Vrijwel niet één.”

In het interview uit hij ook kritiek op beroepsvereniging NBA. Volgens Visser hebben er lange gesprekken moeten plaatsvinden over hun verbeterplannen, voordat de publieke sector daarin ook een gezicht kreeg. 

Visser: “In de eerste stukken kwam de term publiek geld niet eens voor, terwijl het allemaal gaat over het openbaar belang. En zie ik een duidelijk herkenbare positieneming van de NBA over thema’s als eenduidigheid en interpreteerbaarheid van verslaggeving, de navolgbaarheid en resultaten van publiek geld, de invoering van BLS of integrated reporting? Nee, en dat vind ik jammer. Ik vind dat je van de accountancy – noblesse oblige – mag verwachten dat ze in deze discussies meedoen.”

Het besluit van een aantal grote accountancykantoren om zich terug te trekken uit de markt van de controle van gemeentes noemt Visser “een reden tot zorg. Het is belangrijk dat goede controle plaatsvindt, zowel bij de grote als de kleinere gemeente.” Volgens Visser hebben zowel gemeenten als accountancykantoren een verantwoordelijkheid op dit gebied. Een oplossing lijkt wel in zicht. Door de komst van gespecialiseerde kantoren, opgericht door mensen  bij de grotere kantoren ook al op de sector richtten. Visser: “Dat is positief. Maar ik vind het belangrijk dat de accountancysector in de breedte haar rol blijft spelen bij de controle van de publieke geldstroom.”
 

Gerelateerde artikelen