Pieter Jongstra RA nieuwe voorzitter NBA

Tijdens de ledenvergadering van de NBA is Pieter Jongstra RA met ruime meerderheid gekozen tot nieuwe voorzitter. Van de aanwezige leden stemde 61% voor de benoeming van Jongstra en 33% stemde tegen (6% onthouding). Diana Clement werd door de leden gekozen als plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

Pieter Jongstra RA volgt Huub Wieleman op als voorzitter van de NBA. Tot 1 juli 2014 was Jongstra als partner verbonden aan EY. De afgelopen 15 jaar was hij, naast openbaar accountant, ook  bestuurder bij EY, zowel in Nederland als bij de internationale EY-organisatie. In Nederland was hij voorzitter van EY Accountants van 2003 tot 2006 en bestuursvoorzitter van EY van 2009-2013. Momenteel is hij commissaris bij APG.  Jongstra heeft sinds 1 januari 2015 zitting in het bestuur van de NBA.

Plaatsvervangend voorzitter Diana Clement AA RA is als partner verbonden aan accountantskantoor Borrie. Zij is ook lid van het dagelijks bestuur van Borrie en tot en met december 2015 bestuurslid van de SRA. In 2011 was ze voorzitter van de NOvAA. In de zomer van 2014 maakte ze deel uit van de Werkgroep toekomst accountantsberoep. Binnen de NBA is Diana Clement tevens voorzitter van de Ledengroep Openbaar Accountants. In het NBA-bestuur volgt zij Dirk ter Harmsel op als plaatsvervangend voorzitter.

Als nieuwe bestuursleden zijn verder gekozen Tineke Mulder AA RB, openbaar accountant bij All Counts® in Almere en Roelof-Jan Smit AA, werkzaam bij Brouwers Accountants & Adviseurs.  

In de aanloop naar de NBA-ledenvergadering had de Novak namens mkb-accountantskantoren stelling genomen tegen de benoeming van Jongstra. Novak is van mening dat de voorzitter van de NBA niet automatisch een afgevaardigde van één van de Big Four kantoren mag zijn. ‘Kleinere accountantskantoren zinnen op coup’, zo kopte het FD. Het bestuur van SRA liet vervolgens weten tegen de stellingname van de Novak te zijn. ‘Tegenstemmen tegen een individu voegt niets toe maar breekt juist af,’ aldus SRA.

Gerelateerde artikelen