Phishing via belastingdienst: seizoen weer flink begonnen

Steeds vaker doen cybercriminelen in Groot Brittannië zich voor als de belastingdienst. Nu al heeft 40% van de Britten valse emails van HMRC ontvangen.

Tenminste 10 miljoen Britten maken zich op om binnenkort digitaal aangifte te doen – en op basis van onderzoek van MIRACL, een provider van authenticatiediensten, lijkt het erop dat 40% van die belastingbetalers dezer dagen al valse phishing emails ontvangen heeft, zogenaamd van Her Majesty’s revenu& Customs.  

Een op de vijf deelnemers is zelf, of kent iemand in de nauwe vrienden- en familiekring die slachtoffer is geweest van identiteitsdiefstal. Desondanks maken de Britten (net als de gemiddelde Nederlander)  zich weinig zorgen. 

Van elke tien Britten die eerder digitaal aangifte deden maakt 48% zich geen enkele zorg over de risico’s die ze daarbij liepen en lopen.  Angst om digitaal beroofd te worden  van geld en data voelt 51% in de supermarkt en 36% bij internetbankieren of aan de geldautomaat. Meer dan 2/3 van de ondervraagden zei dat ze wel hun wachtwoorden aangepast hadden om beter beveiligd te zijn, of althans zich beter beveiligd te voelen. 
 
Slechts 14% heeft bedenkingen bij internetcontacten met de overheid. Bijna niemand denkt aan dergelijke risico’s bij het invullen van hun belastinggegevens. “Terwijl boeven met die gegevens zelfs in staat zouden (kunnen) zijn om op naam van de belastingplichtige een hypotheek aan te vragen!”,  aldus MIRACL. 
 
Gerelateerde artikelen