PCAOB scherpt inspectie accountants aan

De Public Company Accounting Oversight Board publiceerde nieuwe doelstellingen voor het toezicht op accountantskantoren en de daaruit voortvloeiende inspecties.
Dat toezicht gaat zich de komende tijd vooral richten op drie aspecten: hoe gecontroleerd wordt op interne control over de boekhouding, de beoordeling van en reactie op risico van afwijkingen van materieel belang en de audit van gemaakte schattingen, zoals van ‘fair value’.
 
De reden voor deze nieuwe focus is dat de afgelopen jaren (te!) vaak gebleken is, dat controlerend accountants op die aspecten de mist in gaan. Bovendien vraagt de huidige algemene economische onzekerheid om extra scherp toezicht, waar ook accountants zelf de druk daarvan ervaren. Zo is er veel M&A-activiteit, wordt driftig gezocht naar investeringen met hoger rendement dan de lage rentes en zorgen ook de lage olieprijzen voor financial-reporting risico’s zoals foutieve schattingen, in allerlei sectoren. 
 
De PCAOB verwacht dit jaar zo’n 220 kantoren te inspecteren, 60 daarvan uit verschillende landen buiten de USA. Dat zijn er evenveel als vorig jaar. Slechts 10 kantoren voldoen aan de criteria om elk jaar geïnspecteerd te worden, de andere ruim 200 komen gemiddeld elke drie jaar aan de orde.  
Meer over die criteria via accountingtoday.com/
Gerelateerde artikelen