P2P krediet zal het de banken nooit moeilijk maken, denkt Deloitte

Peer-to-peer leningen zullen niet echt disruptief blijken voor de traditionele banken.
De disruptie-hype rond fintech startups die P2P-leningen faciliteren zal nooit resulteren in een echte shake-up van de bankensector, denkt Deloitte in een te verschijnen rapport. Zelfs al zijn dergelijke platforms momenteel in de positie om hogere rendementen te bieden dan de banken. Al was het alleen al vanwege het risico dat de geldverschaffers lopen. 
Hoe hard de P2P-leningensector ook gegroeid is, volgens Deloitte zullen ze nooit meer dan 6% van de markt weten te veroveren – als ook de banken blijven weigeren te innoveren en de rentestanden lang zo laag blijven. 
 
 
 
Als daarentegen de banken wél met nieuwe diensten en producten komen, en daarmee ook hogere rendementen bieden, dan zullen de P2P-startups niet meer dan 1% van de markt voor zakelijke en persoonlijke kredieten veroveren. Daarmee worden ze dan verbannen naar die niches, waar de banken zelf geen interesse in hebben – zoals persoonlijke leningen voor particulieren.
“In tegenstelling tot veel enthousiaste evangelisten zien wij marketplace lenders (MPLs) niet als een serieuze bedreiging voor de banken. Consumeneten zijn natuurlijk dol op het gemake en de snelheid waarmee ze een lening kunnen krijgen, maar het is maar een minderheid die daar extra voor wil betalen,” zegt  Neil Tomlinson, Deloitte’s ‘head of UK banking’. “Inderdaad zijn de banken erg traag met het repliceren van de voordelen van het MPL-model, maar dat zal niet lang meer duren en dan denken wij dat ze de opgelopen achterstanden snel zullen inhalen.”
 
Dat geldt zeker voor de technologie die de platforms inzetten om snel en gemakkelijk de klanten te bedienen, door even snel de kredietwaardigheid van de consument te beoordelen.
Het rapport verschijnt nu op hetzelfde moment als het nieuws dat Lending Club, de beursgenoteerde P2P lender in de VS, in de problemen is gekomen na de verkoop van een bundel leningen ter waarde van $22 miljoen aan een grote belegger – op basis van naar nu gebleken is niet geheel betrouwbare informatie. 
Daarmee wordt duidelijk dat er nog steeds forse risico’s kleven aan P2P kredieten. 
 
 
 
Voor commentaar uit de sector op het Deloitte-rapport, zie businessinsider.
Gerelateerde artikelen