Opeens lijkt het alsof de geplaagde industrie herboren is

De sector verwacht dit jaar dertig procent meer te investeren dan vorig jaar.

Nog maar een paar maanden geleden zat de industrie in de piepzak door dalende omzet en lege orderportefeuilles. Maar nu lijkt het wel alsof de sector een economisch trekpaard wordt. Producenten verwachten in 2024 zo’n dertig procent meer te investeren dan in 2023.

  • Jarenlang ging het van kwaad tot erger in de industrie
  • Bedrijven in de industrie hebben hun investeringen uitgesteld vorig jaar
  • Een vijfde van de uitgaven gaat naar verduurzaming en energiebesparing

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorjaarsenquête onder bedrijven. De hoge verwachting komt volgens het CBS deels doordat bedrijven investeringen die ze in 2023 zouden doen, hebben uitgesteld tot dit jaar. Bedrijven in de energievoorziening zijn het positiefst en verwachten ruim een derde meer te investeren in 2024.

Ook bedrijven die zich bezighouden met water en afvalbeheer verwachten een dergelijke investeringsgroei. De bouw is het somberst. Bouwbedrijven voorzien dit jaar een investeringskrimp van een derde ten opzichte van 2023.

Bijna een vijfde van de industriële investeringen is volgens de bedrijven gericht op verduurzaming en energiebesparing. Bij bedrijven actief in de energievoorziening is dit zelfs ruim de helft. De textiel-, kleding- en lederindustrie verwacht relatief de meeste investeringen gericht op duurzaamheid en energiebesparing.

In de bouw is een vijfde van de verwachte investeringen in 2024 gericht op duurzaamheid. Duurzame investeringen in deze bedrijfstak zijn vooral gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot. (ANP)

Gepijnigde industrie herrijst razendsnel  uit de as

Gerelateerde artikelen