Ook U.S. wil nu dat banken ‘beneficial owners’ van rekeningen identificeren en vastleggen

Opnieuw probeert het US Treasury Department wetten door het parlement te krijgen om witwassen, belastingontduiking en corruptie tegen te gaan.
Een van de voorstellen is dat financiële instellingen wanneer een nieuwe zakelijke rekening geopend wordt vaststellen wie de ‘beneficial owner’ is achter de entiteit die de rekening aanvraagt. 
 
Onder ‘beneficial owner’  wordt verstaan de natuurlijke persoon die, direct of indirect, meer dan 25% bezit van, of anderszins zeggenschap heeft over, de vennootschap, trust of andersoortige entiteit waarvoor een rekening geopend wordt. 
 
Tegelijk legt het ministerie een wet voor aan het Congres, die vereist dat wanneer een nieuwe onderneming wordt opgericht diezelfde eigendomsgegevens (op dat moment) worden vastgelegd. 
“Onze wetgeving vertoont nog steeds leemtes en gaten, die lieden met slechte bedoelingen in staat stellen om via Amerikaanse vennootschappen onopgemerkt  geld wit te wassen, belastingen te ontduiken en andere illegale transacties te doen,” aldus het ministerie. 
 
De betreffende wetsvoorstellen dateren al van 2014 maar werden toen door de Republikeinen afgeschoten. Het ministerie gebruikt de Panama Papers nu om het nog eens te proberen.
Of de Amerikanen de data ook zullen gaan delen met ‘vreemde mogendheden’ is natuurlijk nog maar de vraag.
 
Gerelateerde artikelen