Ook met Bitcoin en blockchain kan gerommeld worden

De SEC beschuldigt een Bitcoin “Miner” van oplichting via pyramidaal Ponzi Scheme
De U.S. Securities and Exchange Commission kondigde dinsdag jl. aan dat zij stappen onderneemt tegen een man uit Vermont die via twee eigen ondernemingen investeerders oplichtte door hen aandelen te verkopen in een ‘bitcoin mining’ bedrijf. 
 
Bitcoins ‘ontstaan’ of worden ‘opgedolven’ vanuit uit zogenaamde blocks ofwel datablokken. Die blocks bevatten transacties van het Bitcoinnetwerk. Elke block bevat daarnaast ook een referentie naar het vorige block en een extreem ingewikkelde wiskundige puzzel, die opgelost moet worden om het blok en de transacties daarin te valideren. Dat olossen noemt men ‘minen’, en dat gebeurt in concurrentie met andere miners. Wie het eerste de oplossing van het block vindt krijgt een beloning – in de vorm van bitcoins.  Dat ‘minen’ is zo complex, dat het haast niet individueel gedaan kan worden. Daarom gebeurt het vaak in ‘pools’.  
 
Volgens de SEC deed Homero Joshua Garza zich voor als een bitcoin miner die met twee ‘gepoolde’ bedrijven  — GAW Miners en ZenMiner — meedeed in de race om zo’n block te verfiëren en valideren – en zo bitcoins te verdienen. Daarvoor is enorm veel rekencapaciteit nodig – en dus dure machines.
 
Via de twee bedrijven wist de oplichter tussen augustus 2014 en december 2014 tenminste $19 miljoen te ontfutselen aan ca 10.000 investeerders, die zich door veel technische prietpraat in de luren lieten leggen.  
 
Zij dachten dat hun inleg gebruikt werd om computercapaciteit te kopen – maar in werkelijkheid werd die inleg slechts gebruikt om eerdere deelnemers enig rendement uit te betalen. De enige computer die de bedrijven hadden werd gebruikt om daartoe enkele spreadsheets met klanten en investeringen te vullen. 
 
Gerelateerde artikelen