Ook in ons land binnenkort directe betalingen mogelijk

Fintech startup Sowdan heeft al €2,1 miljoen opgehaald bij investeerders om blockchain-systeem operationeel te krijgen.
Sowdan faciliteert real-time betalingsverkeer, zoals dat buiten ons land al wordt aangeboden. In veel Europese landen is real time betaling van facturen en rekeningen al mogelijk. In Zweden bijvoorbeeld betaalt al de helft van de bevolking real time voor haar aankopen.  
 
In ons land duurt het nog vaak een dag of langer, voor de banken een betaling overmaken aan de ontvanger – zeker ‘na sluitingstijd’ en in het weekend. Wanneer er nu een transactie plaats vindt waarbij meerdere banken betrokken zijn, wordt de betaling op een vast tijdstip van de dag verwerkt. Voltrekt de transactie zich na dat moment, dan moet de betaling een dag wachten tot het volgende transactiemoment.
 
Met het systeem van Sowdan, dat naar verwachting begin 2016 operationeel zal zijn, zal men zowel betalingen kunnen doen als betalingsverzoeken uitsturen, zonder card-reader. De 2,1 miljoen zal Sowdan gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de mobiele applicatie. Volgend jaar volgt een website met alle faciliteiten voor internetbankieren. 
 
Gerelateerde artikelen