Online platformen goed voor groei starters

Het aantal startende ondernemers is in 2018 met 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Zowel in de bouw als transport & logistiek is sprake van een forse stijging. Mede dankzij online platformen als Uber en Temper kunnen zelfstandigen relatief eenvoudig aan opdrachten komen. 

Vooral in de vier grote steden is het aandeel starters hoog, met Den Haag voorop. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal starters ook de komende jaren hoog blijft door digitalisering en structurele wijzigingen op de arbeidsmarkt. Eventueel nieuw overheidsbeleid voor starters en/of zzp’ers kan de groei van het aantal starters in de toekomst beperken.

Sterke groei in transport en bouw
In 2018 zijn in Nederland ruim 157.000 starters een eigen bedrijf begonnen, 15 procent meer dan in 2017. Een ruime meerderheid van de starters is werkzaam als zzp’er. Vooral in de transport & logistiek en de bouw nam het aantal starters in 2018, met respectievelijk 38 procent en 34 procent, fors toe. De sterke groei is onder meer een gevolg van een aanhoudende economische groei en een krappe arbeidsmarkt, waardoor het lucratief kan zijn om als zzp’er aan de slag te gaan. Daarnaast kunnen zelfstandigen relatief eenvoudig aan opdrachten komen dankzij online platformen als Uber, Temper en Deliveroo.

Vier grote steden trekken bovengemiddeld veel startende ondernemers
Het aantal starters is in 2018 in alle provincies toegenomen, al zijn er grote regionale verschillen. Het aandeel starters is vooral hoog in de vier grote steden, met Den Haag voorop. Waren er vorig jaar in Nederland gemiddeld 179 starters per 10.000 werkzame personen, in Den Haag waren dat er 364 per 10.000 werkzame personen.

Starters in Den Haag vooral in de bouw
Op zich is het verrassend dat Den Haag, als typische ambtenarenstad, de hoogste startersquote heeft van de vier grote steden. Dit hangt onder meer samen met de samenstelling van de beroepsbevolking in Den Haag, die gemiddeld genomen wat ouder is, met relatief veel migranten en waar meer dan de helft laag tot middelbaar is opgeleid. Waar dienstensteden als Amsterdam en Utrecht relatief veel starters in de zakelijke dienstverlening en ICT hebben, heeft Den Haag relatief veel starters in de bouw, wat al jaren een populaire sector is onder starters.

Meer starters in 2019
Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal starters ook in 2019 op hoog niveau ligt. Naast een aanhoudend gunstig economisch klimaat en een krappe arbeidsmarkt spelen digitalisering en structurele wijzigingen op de arbeidsmarkt, zoals meer behoefte aan flexibiliteit en een hogere pensioenleeftijd, hierbij ook een rol.

“Hoe hoog de groei dit jaar uitvalt hangt mede af van eventuele nieuwe wetgeving op het gebied van starters en/of zzp’ers”, aldus Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau. “Zo bestaat er onduidelijkheid over de juridische arbeidspositie van zelfstandigen die voor online platformen als Deliveroo en Helpling werken. Zijn dit ondernemers of werknemers? Daarnaast kan eventuele afschaffing of verkrapping van de startersaftrek of invoering van een verplichte pensioenopbouw voor zzp’ers mensen ontmoedigen om een eigen bedrijf op te zetten.”

Gerelateerde artikelen