Ondernemers worden beter beschermd door het Handelsregister

Vanaf morgen zijn telefoonnummers van ondernemers niet meer openbaar.

Vanaf morgen worden telefoonnummers van ondernemers afgeschermd in het Handelsregister. De Kamer van Koophandel (KVK) heeft dit besloten op verzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Met de maatregel zegt de KVK vooruit te lopen op veranderingen in de Handelsregisterwet die worden doorgevoerd omdat er misbruik zou worden gemaakt van het openbare karakter van het register. Zo zijn eerder de mogelijkheden uitgebreid voor het afschermen van adressen voor ondernemers om onder meer bedreigingen tegen te gaan. Dit jaar verwijdert de KVK ook de faxnummers uit het Handelsregister.

Om ongewenste verkooptelefoontjes te voorkomen, zijn de telefoonnummers van zzp’ers en andere eenmanszaken in 2018 al weglaten uit het online-adressenbestand van de KVK, maar om ze nog beter af te schermen was een wetswijziging nodig.

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken zegt dat voor “een modern en toekomstbestendig Handelsregister” twee dingen belangrijk zijn: “aan de ene kant openbaarheid en transparantie, omdat je als ondernemer en consument moet kunnen weten met wie je zakendoet. En aan de andere kant privacy, om de persoonlijke levenssfeer van elke ondernemer zo goed mogelijk te beschermen. Deze nieuwe maatregel sluit naadloos aan bij dat laatste.”

Deponeren jaarrekening volgend jaar uitsluitend via XBRL

Gerelateerde artikelen