Kamer van Koophandel gaat gebruik Handelsregister aanpakken

Er komt een verbod op gebruik van gegevens voor ongewenste directe marketing

Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ondergaat een flinke verandering. Waar organisaties of mensen nu nog gegevens van ondernemers kunnen opvragen tegen betaling, vervalt dat “verdienmodel van ongewenst datagebruik door derden” met een nieuw voorstel van demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken.

  • De financiering van het Handelsregister verschuift naar een jaarlijkse bijdrage van gebruikers
  • Mogelijkheid worden beperkt om data uit het Handelsregister te gebruiken voor direct marketing
  • Eind volgend jaar moeten veel van de veranderingen zijn doorgevoerd

In plaats daarvan wordt het register straks gefinancierd door een jaarlijkse bijdrage van ondernemers die de functies ervan willen gebruiken. Het register met bedrijfsinformatie werd de laatste jaren steeds vaker gebruikt voor ongewenste marketing, en sommige (zelfstandige) ondernemers kregen met dreigende situaties te maken omdat hun gegevens openbaar zijn. Daarom nemen kabinet en de KvK het register op de schop.

De maatregelen moeten eind 2025 zoveel mogelijk zijn doorgevoerd. Nu worden ze gepubliceerd, zodat belanghebbenden er online op kunnen reageren. Een verbod op gebruik van gegevens uit het register voor ongewenste directe marketing wordt in een later wetsvoorstel vastgelegd.

Demissionair minister Adriaansens erkent dat er “jammer genoeg ook misbruik gemaakt wordt van het openbare karakter van het Handelsregister”. De ingrepen moeten dat misbruik zoveel mogelijk tegengaan. “Tegelijkertijd blijft het mogelijk bepaalde gegevens te controleren om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te behouden en fraude tegen te gaan.” (ANP)

Gerelateerde artikelen