‘Ondernemers moeten zorgen voor input lokale rekenkamers’

Lokale rekenkamers moeten een veel grotere rol gaan spelen bij het controleren van de lokale democratie. Daarom moet minister Plasterk van BZK haast gaan maken met zijn voorstel om rekenkamers te versterken. Dat betoogt hoogleraar Klaartje Peters van de Universiteit van Maastricht in de nieuwe Forum van VNO-NCW. 'De gemeente gaat werkelijk over alles in het leven van ondernemers en burgers en daar hoort goede controle bij.'

Uit recent onderzoek van Berenschot blijkt dat het niet goed gesteld is met de rekenkamers van de Nederlandse gemeenten. Budgetten dalen al jaren en een deel van de gemeenten heeft zelfs een slapende rekenkamer. De meeste gemeenten zien een rekenkamer als noodzakelijk kwaad. Zo ook Arnhem, waar het budget gehalveerd werd na een kritisch rapport. Veel rekenkamers worden bovendien bezet door raadsleden.

De meeste rekenkamers hebben daarnaast niet eens het budget om het functioneren van het college onder de loep te nemen. Het gemiddelde budget, zo’n 10.000 tot 30.000 euro, is vaak net genoeg voor twee kleine onderzoeken. De meest onderzoeken zijn flets, zegt Peters. Wel maakt ze daarbij de kanttekening dat ondernemers ook zelf zouden moeten zorgen voor input bij hun rekenkamer. Ze nodigt hen uit om hun eigen rekenkamer te benaderen met onderzoekssuggesties.

Gerelateerde artikelen