Ondernemer ondanks werkzaamheden voor slechts twee opdrachtgevers

In geschil is of een belanghebbende in de jaren 2013 en 2014 als ondernemer kon worden aangemerkt. Rechtbank Gelderland heeft hierover geoordeeld.

Een particulier drijft vanaf 2013 een organisatieadviesbureau. Hij was vanaf oktober 2013 werkzaam voor twee opdrachtgevers. Blijkens de urenregistratie heeft hij in 2013 in totaal 116 declarabele uren voor een eerste opdrachtgever gewerkt en 168 declarabele uren voor een tweede.

In het jaar 2014 was de belanghebbende alleen werkzaam voor de tweede bv. Uit de urenregistratie blijkt dat hij 1.768 declarabele uren voor de tweede bv heeft gewerkt. Hij had in het jaar 2015 vier opdrachtgevers. Per 15 oktober 2015 is hij in dienst getreden bij de tweede opdrachtgever. In geschil is of hij in de jaren 2013 en 2014 als ondernemer kon worden aangemerkt.

Volgens Rechtbank Gelderland heeft de belanghebbende aannemelijk gemaakt dat sprake is van ondernemerschap ondanks het feit dat hij met twee opdrachtgevers in twee jaar tijd slechts in beperkte mate heeft voldaan aan de vereisten van zelfstandigheid en duurzaamheid.

Twee opdrachtgevers is in het geval van de belanghebbende voldoende, nu zijn echtgenote in die periode ernstig ziek is geweest. De belanghebbende was hierdoor naar het oordeel van de rechtbank, tegen zijn wil, niet in staat om meerdere opdrachten te aanvaarden. Hij heeft aannemelijk gemaakt dat hij wel meerdere opdrachten had kunnen verkrijgen.

De belanghebbende heeft ook ondernemersrisico gelopen. Aan alle vereisten voor ondernemerschap is voldaan.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen