OM in beroep tegen vrijspraak oud-KPMG’er

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de recente vrijspraak van voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen

Ook tegen projectontwikkelaar Fred Meijer gaat het OM in beroep. 

Volgens de rechter in Amsterdam was er geen bewijs dat ze strafbaar gehandeld zouden hebben, maar justitie ziet dat anders.

Lees ook: 
OM eist 9 maanden celstraf tegen oud-bestuurder KPMG
Vrijspraak oud-CFO KPMG voor fraude kantoorpand

Van Everdingen, Meijer en twee anderen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude, valsheid in geschrift en witwassen rond de bouw van het nieuwe kantoor van accountantsorganisatie KPMG in Amstelveen. 

Van Everdingen was vanaf 2010 de voor het project verantwoordelijke bestuurder bij KPMG, maar hield zich er ook in de jaren ervoor al mee bezig. Hem wordt verweten dat KPMG onder hun leiding de miljoenenkosten voor de luxe aankleding van het pand onterecht in een keer heeft afgetrokken van de belasting, in plaats van dit uit te smeren over meerdere jaren. Dat zorgde volgens het Openbaar Ministerie en de Fiod voor een belastingvoordeel van 10 miljoen euro.

Volgens Stibbe-advocaat Daan Doorenbos, die de oud-bestuurder verdedigd, heeft KPMG weliswaar de kosten voor huurdersvoorzieningen in één keer afgetrokken in plaats van in meerdere jaren, “maar per saldo zou de fiscus niets tekortkomen”.

Het OM eiste een celstraf van negen maanden tegen Van Everdingen en zes maanden tegen Meijer. Tegen de twee andere personen werden werkstraffen geëist. Ook werd ingezet op boetes voor twee betrokken bedrijven.

Justitie is het in alle gevallen niet eens met de vaststelling van de feiten en de redenering van de rechtbank die tot vrijspraak leidde, maar heeft besloten alleen voor de zwaardere eisen verder te procederen.

Doorenbos liet eerder al aan De Telegraaf weten “ook begrepen te hebben dat het OM in hoger beroep gaat''. “Heel jammer, en onbegrijpelijk, het vonnis was glashelder'', stelde hij in de krant.

Gerelateerde artikelen