OESO Global Forum on Transparency and Exchange of Information

Het Global Forum is tevreden over de wereldwijde voortgang rond de uitwisseling van fiscale data.

Het Global Forum hield van 2 tot 4 November zijn Jaarcongres in Tbilisi, Georgië. Een korte samenvatting van alles wat tijdens het congres is afgesproken is te lezen in de  statement of outcomes .

Tijdens de bijeenkomst werd de balans opgemaakt van de eerste ronde van ‘peer reviews’, met 17 nieuwe rapportages over de mate waarin lidstaten van de OESO voldoen aan de internationale standaard voor de uitwisseling van belastinggegevens –  de ‘exchange of information on request’ of  EOIR, op aanvraag dus, voorshands.  De details van de rapportages leest u hier.

De landen die nog geen goed cijfer kregen van de OESO (zoals Panama en enkele Caraïben) verklaarden dat ze al druk doende waren om de aanbevelingen in hun rapport uit te voeren.

|Er volgt nu een tweede ronde van beoordelingen, waarbij ook wordt gekeken naar de regelgeving met betrekking tot ( het openbaar maken en zijn van) ‘beneficial ownership’ van vennootschappen en andere juridische entiteiten.

Volgens het Global Forum gaat het ook goed met de implementatievoorbereidingen voor automatische uitwisseling van belastinggegevens, de standaard voor de ‘automatic exchange of information’ (AEOI). 97% van de landen die zich bereid verklaarden om op die manier vanaf 2017 informatie uit te wisselen zou daar ‘klaar’ voor zijn. Ook werd overeenstemming bereikt over de governance van een Common Transmission Systeem, dat de gegevensuitwisseling moet faciliteren.

icaew.com

Gerelateerde artikelen