NZa-rapport Compliant registreren en declareren

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vandaag het rapport ‘Compliant registreren en declareren’ gepubliceerd. Hiermee wil de toezichthouder ziekenhuizen ondersteunen bij het verder verbeteren van hun complianceprogramma's.

De toezichthouder in de zorg heeft het afgelopen jaar veel gesprekken gevoerd met de ziekenhuizen en brancheorganisaties. Hieruit bleek dat ziekenhuizen op zoek zijn naar concrete handvatten om hun registratie- en declaratieprocessen te verbeteren. Daarom heeft de NZa in het rapport ‘Compliant registreren en declareren- van erkend probleem tot gedeelde ambitie’ praktische tips gebundeld waar ziekenhuisbestuurders, administrateurs én zorgprofessionals mee aan de slag kunnen. Deze ‘handvatten’ zijn gebaseerd op praktijkvoorbeelden uit de sector zelf en worden wijd verspreid onder alle ziekenhuizen in Nederland.
 
Compliant registreren en declareren is niet alleen belangrijk voor patiënten maar ook voor de ziekenhuizen zelf. Patiënten hebben recht op een juiste nota voor de zorg die is geleverd. Ziekenhuizen krijgen door een goede registratie meer zicht op wat er gebeurt in het ziekenhuis en kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat verzekeraars de geleverde zorg niet vergoeden omdat de declaraties niet volledig of juist zijn.

Marian Kaljouw, voorzitter NZa: "Met de praktische tips geven we ziekenhuizen een steuntje in de rug. We verwachten dat ze hier ook echt mee aan de slag gaan en hun interne organisatie verder verbeteren. Ik vind dit onderzoek een mooi voorbeeld van samenwerking tussen veld en toezichthouder vanuit een gezamenlijke ambitie: goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen."
 
• Rapport Compliant registreren en declareren ziekenhuiszorg

Gerelateerde artikelen