Novak-leden willen onafhankelijke voorzitter NBA

Uit een peiling van Novak, de belangenbehartiger van de mkb-accountant, blijkt dat slechts 5 procent van de leden en niet-leden het een goed idee vindt dat de voorzitter van de NBA automatisch een afgevaardigde is van één van de Big Four kantoren. Bijna 60 procent wil een onafhankelijke voorzitter.

Aanstaande maandag vindt de algemene ledenvergadering van de NBA plaats. Ten aanzien van zaken die ter besluitvorming worden voorgelegd heeft de vereniging Novak standpunten ingenomen. Deze zijn via een online onderzoek voorgelegd aan Novak-leden en een groep niet-leden die werkzaam zijn binnen de mkb-accountancy.

De vereniging Novak heeft de volgende standpunten ingenomen:
• De voorzitter van de NBA moet niet automatisch bij een big-four-kantoor vandaan komen. Er zou ruimte moeten zijn voor een voorzitter van buiten de beroepsgroep.
• Er moet binnen het beroepsprofiel voldoende ruimte blijven voor Assurance.
• Bij periodieke (her)toetsingen moet meer rekening worden gehouden met kleine kantoren en de normering zal gelijk getrokken moeten worden.

De respondenten hebben over deze standpunten hun mening kunnen geven en de resultaten zijn als volgt:
• Slechts 5 procent van leden en niet-leden vindt het een goed idee dat de voorzitter van de NBA momenteel automatisch een afgevaardigde is van een van de Big-Four-kantoren. Een kleine 60 procent ziet een onafhankelijke voorzitter wel zitten.
• Over het onderscheid tussen Acountancy en Assurance in het nieuwe beroepsprofiel zijn de meningen van leden verdeeld: 39 procent vindt dit slecht, 42 procent vindt dit goed. Bij de niet-leden zien we een andere uitkomst: 53 procent vindt dit goed en 33 procent vindt dit slecht. De conclusie is dan ook dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over het nieuwe beroepsprofiel. Een besluit over het beroepsprofiel zou beter nog even uitgesteld kunnen worden.
• Zowel leden als niet-leden vinden dat er bij hertoetsingen meer rekening gehouden moet worden met de consequenties van hogere kosten voor kleine kantoren (leden: 93 procent, niet-leden: 78 procent). Ook is een meerderheid van mening dat de NBA meer aandacht moet besteden aan het gelijktrekken van de normen waarop wordt getoetst (leden: 62 procent, niet-leden: 66 procent).

De respondenten hebben ook hun mening gegeven over andere zaken die de mkb-accountant betreffen, zoals het geven van meer zeggenschap aan de ledengroepen binnen de NBA, het invoeren van een aparte beroepstitel voor de mkb-accountant en het initiatief dat administratieve medewerkers zich bij de NBA laten uitschrijven.

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen