Nixdorf geldautomaten gekraakt – zonder ze aan te raken!

Taiwanese banken met geldautomaten van Wincor Nixdorf hebben de apparaten geleegd en uitgezet – nadat cyberboeven een fors aantal, zonder ze zelfs maar aan te raken, leeg wisten te halen.
Uit opnamen van de automatische bewakingscamera’s blijkt dat dieven in één weekend  meer dan 2 miljoen dollar uit 34 geldautomaten bij 20 kantoren van de Taiwanese First Bank wisten te halen – ze gingen er voor staan en de machines begonnen geld te spuien, tot ze leeg waren. Ze hoefden er zelfs geen bankpas voor in de beveiligde gleuf te steken.
 
Het is onbekend hoe de drie mannen, die op vrijdag het land binnenkwamen en op maandag al weer vertrokken, de machines zo ver gekregen hebben. Het moet een bijzondere vorm van malware geweest zijn, die juist die geldautomaten tot uitkering bracht. 
 
De 8 grootste banken van Taiwan besloten hun geldautomaten uit te schakelen, totdat duidelijk is hoe de (Wincor Nixdorf) machines  bewerkt zijn. 
Het is ook niet duidelijk of de drie mannen hun buit (in Taiwanese dollars) met behulp van medeplichtigen in het land zelf hebben weten wit te wassen of naar elders hebben kunnen overboeken, voor zij weer het vliegtuig namen. Interpol is ingeschakeld – getuigen suggereerden dat het in minstens twee gevallen om Russen zou gaan.
 
De Taiwanese toezichthouder, de Financial Supervisory Commission, zegt dat First Bank verantwoordelijk is voor de schade, en heeft de instelling gevraagd om de interne controls nog eens te inspecteren en te verscherpen om te zorgen dat dit geen tweede keer gebeurt.
 
Gerelateerde artikelen