Nieuwe toepassingen voor blockchain-technologie

Voorbeelden van ‘smart contracts’, waar nú mee geëxperimenteerd wordt.
Het versturen en ontvangen van papieren contracten met échte handtekeningen via ‘snail mail’ is nog steeds moeizaam en tijdrovend. Digitale documenten zijn gemakkelijk te onderscheppen en te vervalsen. Is er misschien een modernere oplossing om transacties te ‘automatiseren’?  
 
Er is een oplossing die het proces vergemakkelijkt, veiliger en véél sneller maakt. Zogenaamde ‘smart contracts’, gedeeld via de blockchain.
 
Smart contracts zijn stukjes software, (nog) geen echte contracten in de juridische betekenis van het woord,  die de toepassingsmogelijkheden van het gedistribueerde grootboek van de blockchain-technologie uitbreiden door niet alleen de data van een transactie vast te leggen maar automatisch ook de afspraken in een overeenkomst tussen meerdere partijen uitvoeren. Dat doen zij via een netwerk van computers, dat gebruik maakt van een zogenaamd ‘consensus protocol’ waardoor alle betrokkenen zich eens verklaren met een bepaalde sequentie van acties, vastgelegd in de betreffende code. Zonder het risico dat iemand zich niet aan die afspraken houdt of ze halverwege de rit eenzijdig verandert.
 
Science fiction? Deloitte publiceert een rapport ‘Upgrading blockchains: Smart contract use cases in industry’ met echte voorbeelden die vandaag de dag uitgeprobeerd worden.  
Gerelateerde artikelen