Nieuwe regelgeving betekent het einde voor 3 van de 10 Zwitserse banken

Dat vreest althans Sergio Ermotti, CEO van UBS, die ook pleit voor een meer federale EU.
Tot wel 30% van de Zwitserse banken zal in de komende vijf jaar ten onder gaan onder de last van steeds draconische regelgeving, zei Ermotti tegenm een gehoor van bankiers  in Bern.
 
Nieuwe wetten en regels etc. kosten Zwitserland elk jaar 10% van het BBP ofwel CHF 60 miljard. En het is vooral de financiële sector die die last te dragen heeft gekregen, vindt hij. “Zwitserland kan dit niet lang meer volhouden!”
 
Ermotti had vooral kritiek op de “academici en andere zogenaamde experts” die de banken dwingen steeds meer reserves aan te houden. “Die dwaallichten houden geen enkele rekening met de bankpraktijk van alledag, laat staan de gevolgen van hun voorstellen. Met al die regels slaan ze het fundament onder het bankieren weg, en ik hoop dat ze zelf de consequenties dragen van hun gedram.”
Vooral de regelgeving voor fintech-bedrijven moet minder complex en zwaar worden, zoals ook de Zwitserse toezichthouder FINAMA (Financial Market Supervisory Authority) aanbeveelt.  Maar daar moet ook de politiek bij helpen. “De Zwitserse banken zuchten onder een wet die dateert uit 1937 en per definitie digitaal bankieren discrimineert.”
 
De CEO van UBS riep politici ook op, om niet meer op de Centrale Bank te vertrouwen om de problemen van de Zwitserse economie op te lossen, maar eindelijk eens het lef te hebben om broodnodige hervormingen door te voeren. “Met monetair beleid creëer je banen noch economische groei!”
En hij voegde daaraan toe, dat de Brexit het vuur van onzekerheid dat voor de banken als vergif werkt alleen maar aangemoedigd had. “De EU zou een voorbeeld moeten nemen aan de Verenigde Staten van Zwitserland, en moeten evolueren naar een echt federaal systeem!”
 
Gerelateerde artikelen