Nieuwe Europese regels voor pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank (DNB) kan voortaan ingrijpen als een Nederlands pensioenfonds naar het buitenland wil vertrekken. DNB mag bijvoorbeeld checken of de rechten van deelnemers aan een fonds worden aangetast. Ook de financiële positie van een fonds moet op orde zijn.

Dat maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Pensioenen) vrijdagmiddag bekend. DNB is in Nederland de toezichthouder op de pensioenfondsen.

De nieuwe rol van DNB vloeit voort uit Europese afspraken. Daarover is een voorlopig akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten, het Europees Parlement (EP) en de Europese Commissie in Brussel. Het EP moet er nog over stemmen, maar er lijkt genoeg steun te zijn, aldus Klijnsma.

Volgens haar heeft Nederland ervoor gestreden dat er geen nieuwe financiële spelregels uit Brussel komen voor de pensioenen zelf. De Europese Commissie kan ook niet zelf met gedetailleerde voorschriften komen zonder dat lidstaten daar iets over te zeggen hebben. ‘Dat is gelukt’, aldus de bewindsvrouw.

Wel is het voortaan de bedoeling dat pensioenfondsen hun beloningsbeleid (salarissen en andere vergoedingen) openbaar maken. Ook eventuele sancties door de toezichthouder moeten voortaan worden bekendgemaakt. Verder moeten topfunctionarissen misstanden melden aan de toezichthouder.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen