Nieuwe checklist corruptie voor banken en accountants

Banken, accountants, trustkantoren en fiscalisten moeten vanaf juli 2019 de strijd tegen corruptie verder opschroeven.

Alle meldplichtige financiële instellingen en dienstverleners krijgen daarvoor een lijst met 72 aanwijzingen en handvatten die kunnen helpen bij de detectie van steekpenningen of andere vormen van corruptie. Dat zegt Hennie Verbeek, hoofd van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU), het overheidsorgaan waar instellingen verplicht ongebruikelijke transacties moeten melden, tegen het Financieele Dagblad. 

Met de nieuwe anticorruptielijst vraagt de financiële inlichtingendienst nadrukkelijker dan voorheen om informatie over transacties die duiden op corruptie. Verbeek erkent dat dit mogelijk weer extra werk betekent voor complianceafdelingen van financiële instellingen. Toch is ze niet bang dat de FIU de financiële sector hiermee overvraagt.

Steekpenningen
De nieuwe checklist waarschuwt onder meer dat steekpenningen zelden rechtstreeks naar de ontvanger gaan, maar eerder naar familieleden of medewerkers, legt Sonja Corstanje, relatiemanager bij de FIU in Nederland, uit. “Dat is misschien geen nieuw inzicht, maar de deelnemers aan onze pilot vinden dat wel degelijk waardevolle informatie.”

Vorige week maakte minister Grapperhaus van Justitie bekend dat hij de FIU Nederland meer geld wil geven om te investeren in mankracht en IT-systemen. Momenteel werken er bij de FIU Nederland 63 mensen.

Lees ook: ‘Witwaswet’ Wwft hoeft MKB niet meer onaangenaam te verrassen

Gerelateerde artikelen