Nieuw Crowdfunding-rapport van de EU

De Europese Commissie publiceerde vorige week in het kader van haar ‘Action Plan on Building a Capital Markets Union’ een nieuw eigen rapport over de staat van crowdfunding in de EU.
De Commissie concludeert dat financiering met behulp van crowdfunding nog steeds niet bijzonder sterk ontwikkeld is in de EU, maar dat daar snel verandering in lijkt te komen.
Voorzien van de ‘juiste en passende kaders’, qua wet- en regelgeving, zou crowdfunding kunnen uitgroeien tot een essentiële financieringsbron voor het MKB.  De lidstaten zijn dan ook terecht bezig met het aanpassen van hun nationale wetten en regels en toezichtmechanismen, waardoor de sector tot bloei kan komen en de beleggers in de betreffende fondsen kan rekenen op adequate bescherming.
 
 Het rapport onderscheidt:
• Investment-based crowdfunding: waarbij ondernemingen aandelen of schuldpapieren uitgeven via een crowdfunding-platform 
• Lending-based crowdfunding (ook wel crowdlending, peer-to-peer of marketplace lending): Bedrijven of particulieren zoeken financiering door te lenen via platforms.
• Invoice trading crowdfunding: bedrijven verkopen hun debiteuren, per factuur of gebundeld, aan een beleggerspool via een platform.
• Reward-based crowdfunding: Individuen steken geld in een initiatief of project in ruil voor een niet-financiële beloning, bijv. in de vorm van goederen of diensten, door de ontvanger in een later stadium te leveren.
• Donation-based crowdfunding: Individuen geven zonder tegenprestaties te verwachten een financiële bijdrage voor een volgens hen ‘goed doel’.
• en last but not least hybride modellen van bovenstaande types crowdfunding.
 
Het stuk is hier  te downloaden. 
Gerelateerde artikelen