Nieuw auditplatform in de maak

Op 16 juni houdt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een Accounttech-middag. Naast items over CSRD en AWS-datatoepassingen, wordt ook het plan voor een nieuw auditplatform gelanceerd. Mede-initiatiefnemers Vincent Wanders en Cor van Marle geven alvast een toelichting op dit unieke plan. 

Datagedreven audits mogelijk maken: er wordt veel over gepraat, maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. 

De voordelen liggen voor de hand: snellere en meer nauwkeurige audits, waarbij de hele administratie van een klant in de controle is betrokken in plaats van een controle met steekproeven. En dat met slechts een beperkt aantal mensen. Het aloude handwerk wordt immers vervangen door slimme (software) toepassingen. De accountant interpreteert de uitkomsten van de digitale controle, gaat nader onderzoek verrichten en dan een oordeel vellen. Kortom: de accountant gaat meer hoogwaardig en waardevoller werk verrichten. 

Doen dus, zou je zeggen, te meer daar dit bijdraagt aan een oplossing voor de schaarste aan accountants op de arbeidsmarkt. Een obstakel vormen de kosten voor een individueel kantoor om over te stappen op datagedreven audits. Denk alleen al aan de kosten om software te ontwikkelen. Dat schrikt menig kantoor af.

‘Mooie dingen’ in het verschiet

De oplossing? Samenwerking. Sinds begin dit jaar werken 11 middelgrote kantoren gevestigd door het hele land samen aan een onderzoek naar een auditplatform. Met steun van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en van Nyenrode University, die de vaktechnische en methodologische onderbouwing gaan onderzoeken en vaststellen.

Het is de bedoeling dat in een later stadium juist ook andere auditkantoren gebruik kunnen gaan maken van de kennis en de programmatuur die op het Auditplatform komt te staan, zeggen mede-initiatiefnemers Vincent Wanders (o.a. vice-voorzitter werkgroep controle van de toekomst / Accounttech NBA) en Cor van Marle (Partner binnen Facet Audit). "Wij hebben geïnventariseerd waar accountantskantoren in Nederland mee bezig zijn als het gaat om datagedreven audits. We zijn aangenaam verrast. Veel van de kantoren die meedoen, zijn al een heel eind op weg. Als we gaan samenwerken, kunnen we dus met elkaar hele mooie dingen bereiken. En in de toekomst de goede mensen aantrekken voor hun kantoor"

Accounttech-middag 16 juni

Op 16 juni houdt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een fysieke Accounttech-middag. Naast items over CSRD en AWS-datatoepassingen, wordt ook kort het plan voor een nieuw auditplatform toegelicht. 

Aanmelden voor de Accounttech-middag kan hier.

Informatie op de Accountancy Expo op 21 juni 

Vincent Wanders en Cor van Marle zijn aanwezig op de Accountancy Expo op 21 juni en staan open voor vragen over het nieuwe auditplatform. Mailen kan ook: vincent@compliant-more.nl

 

Gerelateerde artikelen